Öğrenci vizeleri kendi içinde üçe ayrılmaktadır. Bunlar:
F-1 akademik öğrenci vizesi, tam zamanlı (-full time-) eğitim gören öğrenciler için tahsis edilmiştir.
F-2 vizesi ise, Amerika Birleşik Devletleri’ne F-1 öğrenci vizesi ile gelecek olan şahısların yanındaki aile bireyleri (-eşleri & çocukları-) içindir. Bu tür vize sahiplerine genelde Tâbi veya Bağlı Olanlar (-dependents-) da denilmektedir.
F-3 öğrenci vizeleri ise hem Amerika Birleşik Devletleri’nde okula giden hem de aynı zamanda hala kendi vatanlarında daimî olarak ikamet eden öğrenciler içindir. Bu vize sahiplerine bazen günübirlik sınır ziyaretçileri de (-border commuters-) denilmektedir. F-3 öğrenci vizeleri sadece Kanada ve Meksika vatandaşları için verilmektedir.
F-1 Akademik Öğrenci Vizesine Uygun Okul Ne Demek?
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir kolejde, üniversitede, meslek veya dil okulunda F-1 öğrenci statüsünde eğitim alabilmek, o eğitim kurumunun Öğrenci ve Ziyaretçi Değişim Programı’na (-The Student and Exchange Visitor Program, SEVP-) iştirak edip etmediğine bağlıdır. Bu programa iştirak etmek isteyen eğitim kurumlarının, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Bakanlığı (-United States Department of Homeland Security, DHS-) tarafından verilen SEVP onaylarını almaları gerekmektedir. [-Bir eğitim kurumunun SEVP onayı alabilmesi için gereken süre, başarıyla geçmesi gereken prosedürler ve DHS tarafından uygulanan kalite & kontroller bu makalenin konusu dışında kaldığı için burada değinilmemiştir.-] SEVP onayı almak suretiyle söz konusu programa iştiraki kabul edilen eğitim kurumlarına, I-20 Formu çıkartabilmeleri için yine DHS tarafından yetki verilmiştir.
I-20 Formu nedir?
I-20 Formu, uluslararası bir öğrencinin SEVP onaylı bir eğitim kurumuna ve bu kurumun sunduğu akademik programlardan birine tam zamanlı öğrenci olarak kabul edildiğini gösteren bir dökümandır. I-20 Formu aynı zamanda bu uluslararası öğrencinin, ABD’de kaldığı süre boyunca hem okul hem yaşam hem de seyahat masraflarını karşılayabilecek maddi kaynakları olduğunu da gösteren çok amaçlı bir belgedir.
ABD dışında:
I-20 Formu, Amerikan Konsolosluklarına yapılan F-1 öğrenci vizesi başvurularında ibraz edilmesi gereken en önemli belgelerden biridir. Konsoloslukta çalışan memur, F-1 öğrenci vizesi verip vermeyeceğine karar verirken kendisine sunulan okula kabul mektubu, referans mektupları, transkriptler ve banka hesaplarının kopyası gibi belgelerin yanı sıra, ABD’deki okul tarafından gönderilen orijinal I-20 Formunu da görmesi gerekmektedir. Uzun açılımı, “I-20, Göçmen Olmayan Öğrenci Statüsü için Uygunluk Belgesi” olarak geçer. (- I-20, Certificate of Eligibility for Nonimmigrant Student Status-)
I-20 Formu yine ABD’ye giriş sırasında, Gümrük ve Sınır Güvenliği memuruna (-United States Customs and Border Protection, CBP-) ibraz edilmesi gereken dökümanlardandır.
ABD içinde:
I-20 Formu, bu belgeyi taşıyan uluslararası öğrencinin kimlik bilgilerinin yanı sıra yine o öğrencinin ABD içindeki yasal ve akademik statüsünü ispatlamak için de kullanılır. Ek olarak, Sosyal Güvenlik Kurumundan (-Social Security Administration, SSA-) alınacak sosyal güvenlik numarası başvurusunda veya Motorlu Taşıtlar Dairesinden (-Department of Motor Vehicles, DMV-) alınacak ehliyet başvurularında da ibraz edilmesi gereken dökümanların başında yine bu form gelmektedir.
Designated School Official kime denir?
SEVP onayı alan her eğitim kurumunda en az bir tane Seçilmiş Okul Görevlisi (-Designated School Official, DSO-) bulunur. Bazı eğitim kurumlarında bu şahıs, Uluslararası Öğrenci İşleri Danışmanı (-International Student Services Advisor, ISS Advisor-) olarak da geçer. Bu kişi, ilk etapta okul tarafından işe alınsa da, aynı zamanda ABD Ulusal Güvenlik Bakanlığı (-United States Department of Homeland Security, DHS-) tarafından bu işi yapabileceğine dair bir ek onay almış olması da gerekmektedir. Söz konusu bu şahıs, çalıştığı eğitim kurumu, uluslararası öğrenciler ve DHS üçgenin tam ortasında yer almak suretiyle gerekli irtibatı ve bilgi alışverişini sağlar. Ayrıca, uluslararası öğrencilerle ilgili değişiklikleri belli bir zaman içerisinde ve sürekli olarak güncel tutmakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğünü, kendisine özel erişim izninin verildiği web tabanlı Öğrenci ve Ziyaretçi Değişimi Bilgi Sistemi’ne (-The Student and Exchange Visitor Information System, SEVIS-) girerek gerçekleştirir.
DSO’lar mesulü oldukları uluslararası öğrencilerin, ders yükünün arttırılması & azaltılması, eğitimi alınan alanın değiştirilmesi, başka bir okula transfer talebi, program başlangıç & bitiş tarihleri, derslere devamlılık raporu, okula ara verildikten sonra yeniden öğrenci statüsünü başlatma talepleri, okulunu uzatma durumu, seyahat onayı verme, okul sonrası (isteğe bağlı) "İradi Staj İzni" (-Optional Practical Training, OPT-) başvurusu, yeni I-20 Formu çıkartılması veya halihazırdaki I-20 Formlarının güncellenmesi ve imzalanması gibi bir çok bilgilerin kaydını SEVIS’te tutarlar.
Başvurduğunuz okulun SEVP onaylı olup olmadığını nerden kontrol edebilirsiniz? F-1 öğrenci statüsünde eğitimine başladığınız okulun SEVP onayı DHS tarafından iptal edilirse öğrenci statünüzün akıbeti ne olur? Böyle bir durumda seçenekleriniz nelerdir? F-2 vize sahipleri, F-1 vizeli şahıs yanlarında olmadan veya bu şahıstan önce, tek başlarına ABD’ye girebilirler mi? F-2 vizesi olanlar iş iznine başvurabilir mi? F-1 statüsündeki bir öğrencinin SEVIS kaydının sona ermesi ne demek? DSO tarafından SEVIS kaydı iptal edilen öğrencilerin ABD’den çıkmak için toplam kaç günlük mühletleri vardır? Hastalık, İngilizce anlamakta güçlük çekmek veya Amerikan eğitim sistemine tam entegre olamama gibi sorunlar dolayısıyla okuduğu akademik programda alması gereken ders kredilerinin hepsini alamayan F-1 öğrencisinin göçmenlik statüsünün etkilenmemesi için alınması gereken tedbirler nelerdir? Gümrük ve Sınır Güvenliği memurunun, ABD girişinizde size I-515A Formunu vermesi ne anlama gelir? Kampüs dışı çalışma izni talep eden F-1 statüsündeki bir öğrencinin sunacağı gerekçelerin hangilerini “Aşırı Ekonomik Zorluk” (-severe economic hardship-) başlığı altında değerlendirmek mümkündür? B-2 turist statüsünden F-1 akademik öğrenci statüsüne veya F-1 akademik öğrenci statüsünden H-1B geçici işçi statüsüne yapılan başvurularda dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Amerika Birleşik Devletleri’nde baroya bağlı ve lisanslı olarak çalışan bir avukattan durumunuzla ilgili profesyonel danışmanlık almak isterseniz, ofisimizle irtibata geçebilirsiniz.
Legal Disclaimer: (Zorunlu Yasal Uyarı)
This blog has been created by the Law Office of Direnc Ak, Esq. Any information contained herein is for general informational purposes only and should not be construed as legal advice on any subject matter. Visiting the website and/or viewing blog posts, commenting on them, or contacting the Law Office of Direnc Ak, Esq. through the website, by e-mail or other means does NOT create an attorney-client relationship. No reader of this blog should act, or refrain from acting, on the basis of any information included in, or accessible through, this blog without seeking the appropriate legal or other professional advice on the particular facts and circumstances at issue from a lawyer licensed in the recipient’s state, country or other appropriate licensing jurisdiction. Before forming an attorney-client relationship, it is necessary that the Law Office of Direnc Ak, Esq. determines whether any conflicts of interest exist and expressly agrees to the specific terms and conditions of the engagement. As such, you should not use this website to provide any confidential information about your legal matter. The Law Office of Direnc Ak, Esq. disclaims all liability in connection with actions taken, or not taken, based on any or all the contents or information accessible through this site. By the time you finish reading this blog, the information you viewed might be incomplete, wrong, or out of date. The Law Office of Direnc Ak, Esq. makes no claims, promises, or guarantees about the accuracy, completeness, or adequacy of the contents of this site, and expressly disclaims liability for errors and omissions in the contents of this blog.
This blog may constitute attorney advertising. Prior results do not guarantee a similar outcome.
The Law Office of Direnc Ak, Esq. may provide links to third party websites. These links are provided only as a convenience. Linked websites are not reviewed, controlled, or examined by the Law Office of Direnc Ak, Esq. Therefore, The Law Office of Direnc Ak, Esq. is not responsible for the information, advertising, products, resources, or other materials, of any linked site or any link contained in a linked site. The inclusion of any link does not imply endorsement by the Law Office of Direnc Ak, Esq. In addition, please be aware that your use of any linked site is subject to the terms and conditions applicable to that site.
Except as expressly and unambiguously provided herein, the Law Office of Direnc Ak, Esq. does not grant you any express or implied rights to the information or content provided on this website under any copyrights, trademarks, or other intellectual or industrial property rights. All content is subject to copyrights and may not be reproduced or redistributed in any form without express written consent of the author.