top of page
Direnc Ak, Esq.

Vize Bülteni Nedir?



Amerika Birleşik Devletleri yasaları, farklı kategorilerde kullanıma açtığı göçmenlik vizelerinin sayısını her yıl belli bir kotada tutar. Bunun anlamı, Vatandaşlık ve Göçmenlik Servisi (USCIS) tarafından hakkınızda hali hazırda onaylanmış bir Göçmenlik Vizesi Sponsorluk Dilekçesi olsa bile, tabi olduğunuz kategoriye tahsis edilen vizelere uygulanan söz konusu kotadan dolayı göçmenlik başvuru (yeşil kart) işlemlerine hemen başlayamayabilirsiniz.


Genelde, Sponsorluk Dilekçesi onaylanmış müracaat sahiplerinin sayısı, kanunen belirlenen kotadaki göçmenlik vizelerinin sayısından çok daha fazla olduğu için ortaya bir “Bekleme Sırası” çıkmaktadır. Bu yüzden, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı (DOS) her ay kendi web sitesinde bir “Vize Bülteni” (Visa Bulletin) yayımlar. Bu bültende,

  • Hangi göçmenlik kategorilerinin olduğu (Aile, iş, yatırım, çekiliş kategorileri gibi),

  • Bu kategoriler için ayrılan ve kullanıma açılan göçmenlik vizelerinin toplam sayıları ve

  • Sponsorluk Dilekçesi hangi tarihte onaylanmış olan müracaat sahiplerinin o ay göçmenlik (yeşil kart) işlemlerine başlayabilecekleri belirtilir.

Önceden Sponsorluk Dilekçesi onaylanmış müracaat sahipleri, her ay bu bültende verilen tarihlere bakmak suretiyle - sıralarının da gelmesi koşuluyla - göçmenlik vizesi (yeşil kart) işlemlerine başlayabilirler.


Göçmenlik vizesi kotasına tabi olmamak ne demek?


Göçmenlik vizesi kotasına tabi olmamak, içinde olduğunuz kategori gereği göçmenlik vizesi sırası beklemeyeceğiniz, yeşil kart (Green Card ya da Permanent Resident Card) başvuru işlemlerine hemen başlayabileceğiniz anlamına gelmektedir.


Kimler yeşil kart başvurusu için sıra beklemezler?


Göçmenlik ve Vatandaşlık Kanunu’nun 201. Maddesinin (b) fıkrasında, “Birinci dereceden akrabalar” (Immediate Relatives) başlığı altında bahsedilen aile bağlarına sahip kişiler için herhangi bir göçmenlik vizesi kotası veya “Bekleme Sırası” yoktur. (-Dosya işlem süreci hariç-) Dolayısıyla, bu kategorideki aile bireyleri vize sırası beklemeden yeşil kart başvuru işlemlerine başlayabilirler. Kanuna göre, birinci dereceden akraba sayılan ve vize sırası beklemeyen kimseler, Amerikan vatandaşlarının:

  • Eşleri,

  • Ebeveynleri ve

  • Çocuklarıdır. (-21 yaş altında olmak ve evli olmamak koşuluyla-)


Göçmenlik vizesi kotasına tabi olmak ne demek?


Amerikan vatandaşlarının birinci dereceden akrabaları olarak görülmeyen aile bireylerinin çoğu ile yeşil kart sahiplerinin belli aile bireyleri, göçmenlik vizesi kotalarına tabidirler. Bu kotalar, aşağıda belirtilen kategorilere göre değişiklik göstermektedirler.


Yeşil kart başvurusu için hangi kategoriler sıra beklerler?


Vize Bülteni’ndeki (-aile bağı üzerinden-) yeşil kart başvurusu için sıra bekleyen kategoriler ve bu kategorilere tahsis edilen kotalar şu şekildedir:


  • Birinci Kategori (F1 Kategorisi): Amerikan vatandaşlarının evlenmemiş kızları ve oğulları. (-21 yaş ve üstünde-)


[Senelik ayrılan vize kotası 23,400’dür (+) Dördüncü kategoriden kalan ve kullanılmayan vizelerde buraya eklenirler.]


  • İkinci Kategori (F2 Kategorisi): Bu kategori kendi içinde ikiye ayrılır.


  • F2-A Kategorisi: Yeşil kart sahiplerinin eşleri ve ufak çocukları (-21 yaş altında-)


[Senelik ayrılan vize kotası 87,900’dür (+) Birinci kategoriden kalan ve kullanılmayan vizelerde buraya eklenirler.]


  • F2-B Kategorisi: Yeşil kart sahiplerinin evlenmemiş çocukları (-21 yaş ve üstünde-)


[Senelik ayrılan vize kotası 26,300’dür (+) Birinci kategoriden kalan ve kullanılmayan vizelerde buraya eklenirler.]


  • Üçüncü Kategori (F3 Kategorisi): Amerikan vatandaşlarının evli, yetişkin çocukları


[Senelik ayrılan vize kotası 23,400’dür (+) Birinci ve ikinci kategoriden kalan ve kullanılmayan vizelerde buraya eklenirler.]


  • Dördüncü Kategori (F4 Kategorisi): Yetişkin (-en az 21 yaşındaki-) Amerikan vatandaşlarının kız veya erkek kardeşleri


[Senelik ayrılan vize kotası 65,000’dir (+) Yukarıdaki diğer kategorilerden kalan ve kullanılmayan vizelerde buraya eklenirler.]


Unutmayınız ki, yukarıda belirtilen kategoriler ve bu kategorilere bağlı bekleme süreleri, size vize sponsorluğu yapan aile bireyinin göçmenlik statüsü veya sizin durumunuza bağlı olarak da değişiklik gösterebilmektedir. (Evlenmek, boşanmak, yeşil kart sahibi iken Amerikan vatandaşı olmak, 21 yaşın altında veya üstünde olmak veyahut vefat etmek gibi.) Örneğin, yeşil kart sahibi bir ebeveyn, F2-B kategorinde, (21 yaşın üstünde ve evlenmemiş) evladına sponsor olduktan sonra yeşil karta başvuru için bekleme sırasına giren çocuğu o arada evlenirse ebeveynin yaptığı Sponsorluk Dilekçesine ne olur? Yeşil kart sahibi çocuk, anne ve babasına sponsor olabilir mi? F4 Kategorisindeki yetişkin Amerikan vatandaşı, Türkiye’deki kardeşinin eşine ve çocuklarına da sponsor olabilir mi? Yeşil kart sponsorluk başvuru dilekçesi gönderildiğinde 16 yaşında olan çocuk, yeşil kart başvuru sırası geldiğinde 21 yaşını geçerse ne olur? Eşler arasındaki aile birliği, evlat ile ebeveyn arasındaki aile bağı hangi yasal dokümanlarla ve hangi formatlarda ispatları kabul edilir?


Amerika Birleşik Devletleri’nde baroya bağlı ve lisanslı olarak çalışan bir avukattan durumunuzla ilgili profesyonel danışmanlık almak isterseniz, ofisimizle irtibata geçebilirsiniz.



 

Legal Disclaimer: (Zorunlu Yasal Uyarı)


This blog has been created by the Law Office of Direnc Ak, Esq. Any information contained herein is for general informational purposes only and should not be construed as legal advice on any subject matter. Visiting the website and/or viewing blog posts, commenting on them, or contacting the Law Office of Direnc Ak, Esq. through the website, by e-mail or other means does NOT create an attorney-client relationship. No reader of this blog should act, or refrain from acting, on the basis of any information included in, or accessible through, this blog without seeking the appropriate legal or other professional advice on the particular facts and circumstances at issue from a lawyer licensed in the recipient’s state, country or other appropriate licensing jurisdiction. Before forming an attorney-client relationship, it is necessary that the Law Office of Direnc Ak, Esq. determines whether any conflicts of interest exist and expressly agrees to the specific terms and conditions of the engagement. As such, you should not use this website to provide any confidential information about your legal matter. The Law Office of Direnc Ak, Esq. disclaims all liability in connection with actions taken, or not taken, based on any or all the contents or information accessible through this site. By the time you finish reading this blog, the information you viewed might be incomplete, wrong, or out of date. The Law Office of Direnc Ak, Esq. makes no claims, promises, or guarantees about the accuracy, completeness, or adequacy of the contents of this site, and expressly disclaims liability for errors and omissions in the contents of this blog.


This blog may constitute attorney advertising. Prior results do not guarantee a similar outcome.


The Law Office of Direnc Ak, Esq. may provide links to third party websites. These links are provided only as a convenience. Linked websites are not reviewed, controlled, or examined by the Law Office of Direnc Ak, Esq. Therefore, The Law Office of Direnc Ak, Esq. is not responsible for the information, advertising, products, resources, or other materials, of any linked site or any link contained in a linked site. The inclusion of any link does not imply endorsement by the Law Office of Direnc Ak, Esq. In addition, please be aware that your use of any linked site is subject to the terms and conditions applicable to that site.


Except as expressly and unambiguously provided herein, the Law Office of Direnc Ak, Esq. does not grant you any express or implied rights to the information or content provided on this website under any copyrights, trademarks, or other intellectual or industrial property rights. All content is subject to copyrights and may not be reproduced or redistributed in any form without express written consent of the author.



218 views
bottom of page