Amerika Birleşik Devletleri’ne her yıl milyonlarca insan birbirinden farklı sebeplerle yasal giriş yapmaktadır. Bu yasal girişlerde en sık kullanılan vizelerin başında B ziyaretçi vizesi gelmektedir. Her ne kadar B ziyaretçi vizesi kendi içinde B-1 (-ticaret & iş amaçlı-) ve B-2 (-turistik amaçlı-) olarak ikiye ayrılsa da konsoloslukların bu iki vizeyi herhangi bir ayrım yapmaksızın çoğunlukla eş zamanlı olarak verdikleri görülmektedir.
B-1/B-2 ziyaretçi vizesi başvurularında aranan koşulların başında üç önemli unsur dikkat çekmektedir. Bunlar, başvuru sahibinin:
Türkiye’deki daimî ikametgâhını terk etmeme niyetinin olması,
Amerika Birleşik Devletleri’ne girerken orada belli bir süreliğine ve geçici olarak kalma niyetinin olması ve
Amerika Birleşik Devletleri’ne girerken orada sadece meşru eylemlerde bulunma (-turizm veya ticaret amaçlı ziyaretiyle ilgili-) niyetinin olmasıdır.
Yukarıda bahsedilen bu üç unsurdan herhangi birini yeteri kadar ispatlayamadığınıza kanaat getiren konsolosluk çalışanı kanunen vize başvurunuzu reddedebilir.
Turist vizesi başvurum neden reddedildi?
B-1/B-2 ziyaretçi vizesi “Göçmen Olmayan Vizeler” kategorisindedir. Bu kategoride yapılan vize başvurularının reddinde, Vatandaşlık ve Göçmenlik Kanununun, 214. Maddesinin (b) fıkrası en çok kullanılan gerekçelerden biridir. Bu madde özet olarak şunu demektedir:
“Göçmen olmayan bir vizeye başvuranlar , vize başvurusu sırasında konsolosluk görevlisine, daha sonra ABD’ye girişlerinde ise Gümrük ve Sınır Güvenliği memuruna, aksini ispat edemedikleri sürece göçmen olarak kabul edilirler.”
Burada atfedilen kavram “Göçmenlik Niyeti” olarak da geçer. Bunun anlamı kısaca şudur: Konsolosluk çalışanı kural olarak, “Göçmen Olmayan Vizeler” kategorisinde herhangi bir vizeye (-B ziyaretçi vizesi, F öğrenci vizesi gibi-) başvurmuş her şahsa “potansiyel göçmen” gözüyle bakmak zorundadır. Burada aksini ispat etme yükü, kanunen vize başvurusu yapan taraftadır. Yani, ziyaretçi vizesi üzerinden bakacak olursak, gerçekten de geçici bir süreliğine ABD’ye gitmek istediğinize, ziyaretinizin sonunda kesinlikle Türkiye’ye geri döneceğinize ve şu an hâlihazırda yaşadığınız ikametgâhınızı, yaşamınızı ve yerel bağlarınızı geride bırakmayacağınıza dair ikna yükümlülüğü sizin üzerinizdedir. Eğer konsolosluk çalışanı bu ispat yükümlülüğünüzü tamamıyla yerine getiremediğinize kanaat getirirse, vize talebinize olumsuz cevap vermek zorundadır.
Göçmen niyetinin olmadığı nasıl ve hangi dokümanlarla ispat edilebilir? DS-160 Formu doldurulurken dikkat edilmesi gereken kritik noktalar nelerdir? Amerika Birleşik Devletleri’ne turist vizesi ile giriş yaptıktan kısa bir süre sonra evlenip yeşil karta başvurursanız ne olur? B-1 vizesi ile giriş yapıldığında vize ihlaline yol açmayan (-izin verilen-) ticari eylemler hangileridir? Elektronik I-94 kartında size verilen süreden daha fazla Amerika’da kalmanız ziyaretçi statünüzü nasıl etkiler? Turist vizesi ile Amerika’da çalışabilir misiniz, çalışırsanız ne olur? Amerika’ya ileride yeniden gitmek istediğinizde, Gümrük ve Sınır Güvenliği memuru geçmiş ziyaretlerinizde yaptığınız vize ihlallerinden dolayı (Kaçak çalışmak gibi) turist vizenizi iptal edebilir mi? Turist vizesi ile Amerika’ya girdikten sonra İltica/Sığınma statüsüne başvurabilir misiniz? İltica/Sığınma statü talebiniz reddedilirse hâlihazırdaki turist vizenizin akıbeti ne olur? Turist statüsünde bir iş teklifi alırsanız Amerika’dan çıkıp yeni bir vize almadan ülke içinde statünüzü değiştirebilir misiniz?
Amerika Birleşik Devletleri’nde baroya bağlı ve lisanslı olarak çalışan bir avukattan durumunuzla ilgili profesyonel danışmanlık almak isterseniz, ofisimizle irtibata geçebilirsiniz.
Legal Disclaimer: (Zorunlu Yasal Uyarı)
This blog has been created by the Law Office of Direnc Ak, Esq. Any information contained herein is for general informational purposes only and should not be construed as legal advice on any subject matter. Visiting the website and/or viewing blog posts, commenting on them, or contacting the Law Office of Direnc Ak, Esq. through the website, by e-mail or other means does NOT create an attorney-client relationship. No reader of this blog should act, or refrain from acting, on the basis of any information included in, or accessible through, this blog without seeking the appropriate legal or other professional advice on the particular facts and circumstances at issue from a lawyer licensed in the recipient’s state, country or other appropriate licensing jurisdiction. Before forming an attorney-client relationship, it is necessary that the Law Office of Direnc Ak, Esq. determines whether any conflicts of interest exist and expressly agrees to the specific terms and conditions of the engagement. As such, you should not use this website to provide any confidential information about your legal matter. The Law Office of Direnc Ak, Esq. disclaims all liability in connection with actions taken, or not taken, based on any or all the contents or information accessible through this site. By the time you finish reading this blog, the information you viewed might be incomplete, wrong, or out of date. The Law Office of Direnc Ak, Esq. makes no claims, promises, or guarantees about the accuracy, completeness, or adequacy of the contents of this site, and expressly disclaims liability for errors and omissions in the contents of this blog.
This blog may constitute attorney advertising. Prior results do not guarantee a similar outcome.
The Law Office of Direnc Ak, Esq. may provide links to third party websites. These links are provided only as a convenience. Linked websites are not reviewed, controlled, or examined by the Law Office of Direnc Ak, Esq. Therefore, The Law Office of Direnc Ak, Esq. is not responsible for the information, advertising, products, resources, or other materials, of any linked site or any link contained in a linked site. The inclusion of any link does not imply endorsement by the Law Office of Direnc Ak, Esq. In addition, please be aware that your use of any linked site is subject to the terms and conditions applicable to that site.
Except as expressly and unambiguously provided herein, the Law Office of Direnc Ak, Esq. does not grant you any express or implied rights to the information or content provided on this website under any copyrights, trademarks, or other intellectual or industrial property rights. All content is subject to copyrights and may not be reproduced or redistributed in any form without express written consent of the author.