J-1 Vizesi 2 Yıl Kuralı Nasıl Kaldırılır?
- Direnc Ak, Esq.
- Mar 9
- 13 min read
J-1 Vizesi Nedir?
J-1 vizesi, Ziyaretçi Değişim Programı’na (-The Exchange Visitor Program, EVP-) kabul edilen yabancı uyruklu kişilerin ABD’ye girişlerinde kullandıkları vizedir. J-1 Ziyaretçi Değişim vizesi, tıpkı F-1 Akademik Öğrenci vizesi gibi “göçmen olmayan vizeler” (-nonimmigrant visas-) kategorisinde yer alır. Ziyaretçi Değişim Programı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın (-United States Department of State, DOS-) çatısı altında yer alan Kamu Diplomasisi ve Kamu İşleri Müsteşarlığı (-The Under Secretary for Public Diplomacy and Public Affairs, R-) bünyesindeki Eğitim ve Kültür İlişkileri Bürosu (-The Bureau of Educational and Cultural Affairs, ECA-) tarafından organize edilmektedir.

Ziyaretçi Değişim Programı (-The Exchange Visitor Program, EVP-) Nedir?
Genel hatlarıyla Ziyaretçi Değişim Programı (-The Exchange Visitor Program, EVP-); yabancı uyruklu kişilerin, Amerika Birleşik Devletleri’nde belli bir süreliğine farklı alanlarda eğitim almalarına, staj yapmalarına veya çalışabilmelerine olanak sağlar. Söz konusu bu değişim programları vasıtasıyla aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nin diğer ülkelerle olan ikili ilişkilerini daha barışçıl bir ortamda sürdürebilmesi, ülkeler arası kültürel anlayışın karşılıklı olarak daha ileri bir noktaya taşınması ayrıca, hâlihazırda yürütülen uluslararası ilişkilerin de pekiştirilmesi hedeflenmektedir.
Ziyaretçi Değişim Programı (-The Exchange Visitor Program, EVP-) 2020 yılında yapılan bir güncellemeyle “BridgeUSA” adını almıştır. Bu isim değişikliğiyle beraber hem Ziyaretçi Değişim Programı hem de Özel Sektör Değişim Programı (-Private Sector Exchange Program-) aynı çatı altında bir araya getirilerek program katılımcıları arasındaki iletişim ve etkileşimin arttırılması amaçlanmıştır.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın (-United States Department of State, DOS-) resmî web sitesinde paylaşılan bilgiye göre toplam on dört (14) kategoride Ziyaretçi Değişim Programı bulunmaktadır.
J-1 vizeli kişiler - eğer varsa - eşi ve çocuklarını J-2 vizesiyle ABD’ye getirebilmektedir.

J-1 Vizesini Kimler Alabilir?
Yukarıda değinildiği üzere toplam on dört (14) kategoride J-1 vizesi verilmektedir. Bu kategoriler:
Stajyer (-Trainee-)
Doktor (-Physician-)
Uzman (-Specialist-)
Öğretmen (-Teacher-)
Öğrenci, lise (-Student, secondary-)
Kamp Görevlisi (-Camp Counselor-)
Çocuk Bakıcısı (-Au pair and EduCare-)
Stajyer, Öğrenci veya Yeni Mezun (-Intern-)
Kısa süreli Akademisyen (-Short-term Scholar-)
Yabancı Resmî Ziyaretçi (-Government Visitor-)
Öğrenci, kolej/üniversite (-Student, college/university-)
Yazın Çalışma ve Seyahat Programı (-Summer Work and Travel-)
Profesör ve Araştırma Görevlisi (-Professor and Research Scholar-)
Uluslararası Ziyaretçi, ABD Dışişleri Bakanlığının seçtiği (-International Visitor, Dept. of State use-)
J-1 Vizesinin Süresi Ne Kadar?
J-1 vizesinin süresi, yabancı uyruklu kişinin iştirak etmek istediği değişim programına göre farklılık göstermektedir. Örneğin;
Doktor – 7 yıl
Stajyer – 18 ay
Uzman – 12 ay
Öğretmen – 5 yıl
Öğrenci, lise – 12 ay
Kamp Görevlisi – 4 ay
Çocuk Bakıcısı – 12 ay
Yeni mezun stajyer – 12 ay
Kısa süreli Akademisyen – 6 ay
Öğrenci, kolej/üniversite – 24 ay
Yabancı Resmî Ziyaretçi – 18 ay
Profesör ve Araştırma Görevlisi – 5 yıl
Yazın Çalışma ve Seyahat Programı – 4 ay
Uluslararası Ziyaretçi, ABD Dışişleri Bakanlığının seçtiği – 1 yıl

J-1 Vizesinin Şartları Nelerdir?
Yabancı uyruklu bir kişinin J-1 vizesi alabilmesinin şartları - tıpkı J-1 vize süreleri gibi –başvurulacak olan değişim programına göre farklılık göstermektedir. Örneğin, “Çocuk Bakıcısı” (-Au pair and EduCare-) kategorisinde yapılan başvurularda aranan genel şartlar arasında bu programa katılmak isteyen yabancı uyruklu kişinin 18 - 26 yaş aralığında olması, lise mezunu veya lise denkliğinde bir eğitiminin olması, yeterli seviyede İngilizce konuşabilmesi, yerleştirileceği programı sorunsuz bir şekilde tamamlayabileceğini gösteren fiziksel muayenelerden başarıyla geçmiş olması, organizasyon temsilcisi tarafından şahsen yapılacak İngilizce mülakata katılması ve sicil/özgeçmiş sorgulamasını sorunsuz bir şekilde atlatabilmiş olması gerekmektedir.
“Yazın Çalışma ve Seyahat Programı” (-Summer Work and Travel-) kategorisinde yapılan başvurularda aranan genel şartlar arasında ise bu programa katılmak isteyen kişinin, İngilizce konuşulan ortamlarda diğer insanlarla başarılı bir şekilde iletişim kurabilecek kadar yabancı dil yeterliliğinin olması, ABD dışındaki yabancı bir üniversitede hâlihazırda kayıtlı/tam zamanlı bir öğrenci olması ayrıca, en az bir (1) akademik dönemi ya da bu akademik dönemin denkliğindeki bir eğitimi başarıyla tamamlamış olması ve yapacağı işin, ABD’ye girişinden önce ayarlanmış olması gerekmektedir.
[ABD’deki bir “İşverenin” (-Host-) tek başına veya bu işverenin anlaşacağı “Aracı Kuruluşların” (-Sponsors-), Ziyaretçi Değişim Programı’na iştirak edebilmesi ve hemen akabinde J-1 değişim programına katılmak isteyen kişilere sponsorluk yapabilmesi için yerine getirmeleri gereken şartlar, bekleme süreleri ayrıca, ABD Dışişleri Bakanlığı (-United States Department of State, DOS-) tarafından uygulanan kalite & kontroller bu makalenin konusu dışında bırakılmıştır.]

J-1 Vizesi 2 Yıl Kuralı Nedir?
J-1 vizesi 2 yıl kuralı; J-1 programını bitiren ‘bazı’ yabancı uyruklu katılımcıların, programlarını bitirdikten sonra geldikleri ülkelere geri dönerek orada 2 yıl ikamet etme zorunluluğuyla ilgilidir. Genelde bu kural “yurtdışında ikamet etme şartı” (-foreign residency requirement-) olarak da bilinir. 2 yıl yurtdışında ikamet etme zorunluluğunun arkasında yatan fikirse kısaca şöyle açıklanabilir:
- Bilgi & Tecrübe Paylaşımı: ABD'deki J-1 programını tamamlayan yabancı katılımcıların, program süresince öğrendikleri bilgileri ve edindikleri deneyimleri, programlarını bitirdikten sonra kendi ülkelerine dönerek oradaki yerel halkla paylaşmaları dolayısıyla hem kendilerine hem de vatandaşı oldukları ülkeye bir fayda sağlamaları amaçlanmaktadır.
- Beyin Göçünü Önleme Çabası: ABD'deki J-1 programını tamamlayan yabancı katılımcıların bilhassa nitelikli katılımcıların (Doktorlar, mühendisler gibi) programlarını bitirdikten sonra hemen ABD’ye göç etmek yerine bir süreliğine de olsa kendi ülkelerine dönmelerini teşvik ederek o ülkelerdeki beyin göçünün kısmen de olsa önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.
Ek olarak, ABD’nin küresel etkisini devam ettirebilmesi, hâlihazırdaki uluslararası ilişkilerini güçlendirebilmesi ve tabii ki ABD yanlısı görüşlerin diğer ülkelerde/toplumlarda daha fazla sempati kazanması da yine bu söz konusu değişim programları aracılığıyla hedeflenmektedir. [“Soft Power” tam olarak nedir? Ne işe yarar? Uluslararası ilişkilerde devletler tarafından bir araç olarak nasıl ve hangi yollarla kullanılır soruları bu makalenin konusu dışında bırakılmıştır.]
Unutmamak gerekir ki; J-1 vizesi alan herkes, Amerika Birleşik Devletleri’nde katıldığı değişim programını bitirdikten sonra kendi ülkesine dönmek ve orada 2 yıl geçirmek zorunda değildir.

J-1 Vizesi 2 Yıl Kuralı Hangi Durumlarda Uygulanır?
Göçmenlik ve Vatandaşlık Kanunu’nun (-Immigration and Nationality Act, INA-) 202. Maddesi E bendine göre J-1 vizesi 2 yıl kuralı yani, “yurtdışında ikamet etme şartı” (-foreign residency requirement-) aşağıdaki hallerde uygulanmaktadır:
(1) J-1 vizeli kişinin katıldığı değişim programının tamamı veya bir kısmı, doğrudan veya dolaylı olarak Amerika Birleşik Devletleri veya J-1 vizeli kişinin vatandaşı olduğu yabancı ülke tarafından finanse edildiyse,
veya
(2) J-1 vizeli kişinin katıldığı değişim programı sonrasında kazanacağı uzmanlık bilgisi, becerisi ve donanımı vatandaşı olduğu ülkede çok az kişide varsa ve bu tür donanımlı kişilere geldiği ülkede hâlihazırda bir ihtiyaç duyuluyorsa (The Skills List),
veya
(3) J-1 vizeli kişi, Amerika Birleşik Devletleri’ne lisansüstü tıp eğitimi veya tıp alanında staj için geldiyse 2 yıl yurtdışında ikamet etme kuralı uygulanmaktadır.
Ek olarak, 2 yıl yurtdışında ikamet etme zorunluluğuna tâbi J-1 vizeli bir kişinin eşi, J-2 vizesi alarak ABD’ye gelirse bu eşler de otomatikman 2 yıl kuralına tâbi tutulmaktadır.
Çoğu zaman J-1 vizesinin üzerinde veya DS-2019 Formunda (-ki bu form bazen IAP-66 olarak da geçer-) J-1 vize sahibinin 2 yıl yurtdışında ikamet etme kuralına tâbi olup olmadığıyla ilgili bazı ibareler bulunmaktadır. Söz konusu bu ibareler, J-1 vizeli kişi bazı durumlarda aslında 2 yıl yurtdışında ikamet etme kuralına tâbi olmasa bile görülebilmektedir. 2 yıl yurtdışında ikamet etme zorunluluğuna tâbi olunup olunmadığı konusunda çelişkiye düşülen hallerde akla gelen ilk fikir; Dışişleri Bakanlığı Muafiyet Başvurularını Değerlendirme Bölümü’ne (-The State Department Waiver Review Division-) başvurarak gerçekten de 2 yıl kuralına tâbi olunup olunmadığıyla ilgili bir “Tavsiye Görüşü” nün (-Advisory Opinion-) talep edilmesidir. Ne yazık ki söz konusu bu kurum, her zaman olmasa da çoğu durumda J-1 vizeli kişilerin, 2 yıl kuralına tâbi oldukları yönünde karar vermektedir. Peki, J-1 vizeli kişinin 2 yıl yurtdışında ikamet etme kuralına gerçekten de tâbi olup olmadığı nasıl anlaşılır?

İlk olarak J-1 değişim programının kim tarafından finanse edildiğinin tespiti gerekmektedir: Amerika Birleşik Devletleri mi yoksa J-1 vizeli kişinin vatandaşı olduğu yabancı ülke mi veya çoklu/hibrit finansman mı? Burada bahsi geçen “devlet finansmanı” (-government financing-); J-1 vizeli kişinin vatandaşı olduğu yabancı devlet veya ABD tarafından ‘doğrudan ve sadece’ J-1 değişim programında kullanılması için verildiği hallerde 2 yıl yurtdışında ikamet etme zorunluluğu yaratmaktadır. Söz konusu bu “devlet finansmanı” (-government financing-) eğer yabancı devlet veya ABD tarafından özel kurumlara ‘dolaylı olarak ve sadece’ “J-1 değişim programlarında kullanmaları için” (-earmarked for J-1 exchange purposes-) verilmişse de yine 2 yıl yurtdışında ikamet etme zorunluluğu yaratmaktadır. Devlet tarafından üniversitelere, hastanelere veya kâr amacı gütmeyen kuruluşlara verilen finansmanın ya da hibenin bir kısmı veya tamamı yalnızca J-1 programında kullanılması için verildiyse bu programlara katılan J-1 vizeli kişiler yine 2 yıl yurtdışında ikamet etme kuralına tâbi tutulmaktadır. Fakat J-1 programıyla herhangi bir ilgilisi olmayan, “devletin verdiği genel finansman veya hibeler” (-general government funding or grants-) 2 yıl yurtdışında ikamet etme zorunluluğuna yol açmamaktadır. Dolayısıyla ortada bir devlet finansmanının söz konusu olduğu durumlarda, bu finansmanın kaynağıyla ilgili detaylı bir analizin yapılması, yine bu finansmanın gerçekten de spesifik olarak J-1 programı için verilip verilmediğinin tetkik edilmesi gerekmektedir.
2 yıl yurtdışında ikamet etme kuralına tâbi olunup olunmadığıyla ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise J-1 vizeli kişinin, katıldığı değişim programı sonrasında edineceği “uzmanlık bilgisi veya becerilerin” (-specialized knowledge or skills-), geldiği ülkede hâlihazırda yeterli sayıda kişide bulunmadığı durumlardır. Bu gibi durumlarda; yani J-1 vizeli kişinin, ABD’de katıldığı değişim programı sonrasında edineceği uzmanlık bilgisinin veya becerilerinin, kendi ülkesinde hâlihazırda yeterli sayıda kişide bulunmadığı durumlarda, bu kişinin ABD’den ayrılması ve 2 yıl boyunca ülkesinde ikamet etmesi gerekmektedir. Hangi ülkede, hangi uzmanlık bilgisi veya becerilerine ihtiyaç duyulduğu ülkeden ülkeye ve tabii ki zamana göre değişiklik göstermektedir. Bu yüzden ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan “Beceriler Listesi” (-The Skills List-) çok dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Bu belgede yer alan ülke adı, uzmanlık alanı veya yeteneklerle (-field of knowledge/skills-) ilgili verilen indeks kod ve grup (-Index Codes & Group-) bilgilerinin J-1 vizeli şahsın DS-2019 belgesindeki verilerle karşılaştırılması gerekmektedir.

9 Aralık 2024 tarihi itibarıyla Türkiye, Güney Kore, Brezilya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Hindistan gibi çeşitli ülkeler, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan “Beceriler Listesi” (-The Skills List-) belgesinden çıkartılmışlardır. Bunun anlamı; aldığı eğitim ve/veya çalışma alanı bu listede olan J-1 vizeli Türk vatandaşlarına iki yıl kuralı artık uygulanmayacaktır. Ayrıca, bu güncellemenin “geçmişe dönük” (-retroactive-) olarak uygulanacağı da duyurulmuştur. Fakat, “Beceriler Listesi” (-The Skills List-) belgesi dışında, yukarıda bahsedilen durumlar mevzubahis ise (Devlet finansmanları, spesifik hibe programları gibi) veya lisansüstü tıp eğitimi ya da tıp alanında staj için ABD’ye giriş yapılan hallerde 2 yıl yurtdışında ikamet etme zorunluluğu hâlâ uygulanmaktadır. Son olarak, “Beceriler Listesi” (-The Skills List-) belgesinin periyodik olarak güncellendiğini de unutmamak gerekir. Yani, bir sonraki güncellemede listeden çıkartılan ülkelerden bazıları listeye geri de alınabilinir.

J-1 Vizesi 2 Yıl Kuralı Nasıl Kaldırılır?
J-1 vizeli kişiler, aşağıda belirtilen Muafiyet (-Waiver-) başvuruları üzerinden 2 yıl “yurtdışında ikamet etme şartı” (-foreign residency requirement-) kuralının kendilerine uygulanmamasını talep edebilirler:
1) İtiraz Yoktur Beyanı (-No Objection Statement-)
J-1 vizeli kişinin vatandaşı olduğu yabancı ülke yetkilileri tarafından hazırlanan bu belge, J-1 vizeli kişinin, ABD’deki değişim programını bitirdikten sonra ülkesine dönmek istememesine karşı o yabancı ülkenin herhangi bir itirazının olmadığı yönünde bir beyandır.
[Maalesef, ABD’ye lisansüstü tıp eğitimi veya tıp alanında staj için gelen J-1 değişim programı katılımcıları, İtiraz Yoktur Beyanı üzerinden yapılan Muafiyet (-Waiver-) başvurularından kural olarak faydalanamamaktadır.]
2) İlgili Federal Devlet Dairesinin Talebi (-Request by an Interested U.S. Government Agency-)
İlgili Devlet Dairesinin Talebi üzerinden Muafiyet (-Waiver-) başvurusu yapmak isteyen J-1 vizeli kişi, hâlihazırda çalıştığı devlet dairesinin, Dışişleri Bakanlığı Muafiyet Başvurularını Değerlendirme Bölümü’yle (-The State Department Waiver Review Division-) iletişime geçerek onun adına bir muafiyet talebinde bulunmasını isteyebilir. Burada J-1 vizeli kişi değil, o İlgili Devlet Dairesinin fazileti yani milli çıkarları önemlidir. Diğer bir değişle, yapılacak olan talepte ya J-1 vizeli kişinin üzerinde çalıştığı işin/projenin başarıyla tamamlanabilmesi için J-1 vizeli kişiye kritik ihtiyaç duyulduğu ya da bu kişinin ABD’den 2 yıl ayrılması halinde söz konusu bu kurumun faaliyetlerinin ya da projenin önemli ölçüde sekteye uğrayacağının beyan edilmesi gerekmektedir.

3) ABD vatandaşı veya Yeşil Kartlı eşin ya da çocuğun yaşayacağı İstisnai Zorluk (-Exceptional Hardship to a U.S. Citizen or lawful permanent resident Spouse or Child-)
İstisnai zorluk üzerinden Muafiyet (-Waiver-) başvurusu yapmak isteyen J-1 vizeli kişinin aşağıdaki soruları delilleriyle beraber detaylı bir şekilde ispat yükümlülüğü vardır:
(i) ABD vatandaşı veya Yeşil Kartlı eşi ya da çocuğun, J-1 vizeli kişiyle beraber yabancı ülkeye taşınmaları halinde o yabancı ülkede yaşayacakları zorluklar nelerdir?
(ii) J-1 vizeli kişinin ABD’den 2 yıl boyunca ayrılması halinde bu kişinin ABD vatandaşı veya Yeşil Kartlı eşi ya da çocuğunun ABD’de yaşayacağı zorluklar nelerdir?
İstisnai zorluk üzerinden yapılan Muafiyet (-Waiver-) başvurularının değerlendirilmesinde 2 yıllığına geçici olarak ayrı yaşamanın yaratacağı anksiyete, yalnızlık hissi ve/veya maddi/finansal zorluklar tek başına geçerli bir sebep olarak kabul edilmemekle beraber her başvuru kendi özelinde değerlendirilmekte, karar verilirken sadece bir veya iki gerekçeye değil, “büyük resme/içinde bulunulan şartların hepsine” (-totality of the circumstances-) bakılmaktadır.
4) Irk, Din veya Politik Görüşlerinden ötürü Zulüm (-Persecution on account of Race, Religion, or Political Opinion-)
Zulüm (-Persecution-) üzerinden Muafiyet (-Waiver-) başvurusunda bulunmak isteyen J-1 vizeli kişi, değişim programını bitirdikten sonra ülkesine geri dönmek zorunda kaldığı takdirde ırkı, dini inancı veya politik görüşleri sebebiyle ya kendi devleti tarafından ya da kendi devletinin kontrol etmediği veya etmek istemediği gruplar tarafından zulme uğrayacağını beyan edebilir.
5) Eyalet Sağlık Departmanı veya Conrad 30 Muafiyet Programı (-The State Health Department or Conrad 30 Waiver Program-)
Bu Muafiyet (-Waiver-) başvurusu, J-1 vizesiyle ABD’deki değişim programını bitiren yabancı uyruklu tıp mezunları (-International Medical Graduates, IMGs-) içindir. Genel olarak, burada Muafiyet (-Waiver-) talebinde bulunacak kurumun:
(i) J-1 statüsündeki tıp mezunun ABD’deki eğitimini veya stajını tamamladığını,
(ii) J-1 statüsündeki bu kişiye H-1B statüsünde bir iş teklifinde bulunacaklarını,
(iii) Söz konusu işin toplam çalışma süresinin üç yıl ve tam zamanlı olacağını
(Haftada 40 saat/Standart),
(iv) Muafiyet (-Waiver-) başvurusunun onayı halinde 90 gün içinde işe başlayacağını,
(v) Bu üç yıllık çalışma süresinin, ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı (-U.S. Department of Health and Human Services-) tarafından önceden kararlaştırılmış yerlerde geçirileceğini beyan etmesi gerekir. Bu yerler;
- Sağlık Çalışanının Az olduğu Bölgeler (Health Professional Shortage Areas, HPSA),
- Tıbben Yetersiz Hizmet Alan Bölgeler (Medically Underserved Areas, MUA)
Veya
- Tıbben Yetersiz Hizmet Alan Topluluklar (Medically Underserved Populations, MUP).
Son olarak, yabancı uyruklu tıp mezunları (-International Medical Graduates, IMGs-) nın bitirdikleri J-1 değişim programı, kendi ülkelerinden tamamen veya kısmen bir “devlet finansmanı” (-government financing-) almışsa -yukarıdaki şartlara ek olarak- ayriyeten İtiraz Yoktur Beyanı (-No Objection Statement-) almaları da gerekmektedir.
J-1 vize süresi bittikten sonra vize sahiplerine tanınan 30 günlük “grace period” (-ABD’den ayrılmak için verilen ek süre-) içinde ABD’den ayrılmak yerine “statü değiştirme” (-change of status-) başvurusu yapılırsa ne olur? J-1 vizesindeki 2 yıl yurtdışında ikamet etme şartından kurtulmak için “muafiyet” (-waiver-) başvurusu yapan bir kişinin otomatik olarak “göçme niyeti” (-immigrant intent-) olduğu varsayılır mı? 2 yıl kuralına tâbi J-1 vizesi için yapılan “Muafiyet Başvurusunun” (-Waiver Application-) sonucunu beklemeden USCIS’e “Statü Değiştirme” (-Change of Status-) başvurusunda bulunursak ne olur? J-1 vizeli bir kişinin ABD’deki yasal statü süresi, “muafiyet” (-waiver-) başvurusu aylardır “dosya işlem sürecinde” (-pending-) olduğu için biterse ne olur? Bu kişinin kanunen “statü dışı” (-out of status-) kalmaması için alınabilecek önlemler nelerdir? 2 yıl yurtdışında ikamet etme kuralına tâbi olduğu bir hata sonucu Vatandaşlık ve Göçmenlik Servisinde çalışan memurun gözünden kaçan eski J-1 vizeli bir kişi, Amerikan vatandaşıyla evlenerek yeşil kart alırsa, bu kartı ilerde “iptal” (-revoke-) edilir mi? J-1 vizesinde 2 yıl yurtdışında ikamet etme şartı olan bir kişi, J-1 programını bitirdikten sonra hemen başka bir programla yeniden J-1 vizesi alarak ABD’ye gelirse, bu kişinin yurtdışında geçirmesi gereken zorunlu ikamet etme süresi 2 yıldan 4 yıla çıkar mı? 2 yıl kuralına tâbi J-1 vizesiyle ABD’ye geldikten sonra H-1B’ye veya L-1 statüsüne geçiş olur mu? J-1 programı devam ederken yaz tatillerini hep kendi ülkesinde geçiren bir kişi, bu süreleri toplayarak ABD dışında geçirilmesi gereken 2 yıldan düşebilir mi, yoksa bunun için ilk önce J-1 programını başarıyla bitirmiş olması mı gerekir? Alınan J-1 vizesinde “2 yıl yurtdışında ikamet etme şartına tâbidir.” yazmıyor fakat DS-2019 formunda bu yönde bir ibare varsa, bunlardan hangisine öncelik verilir? J-1 vizesinde 2 yıl yurtdışında ikamet etme şartı olan bir kişi, ABD’ye girişinden sonra “iltica” (-asylum-) davası açarsa ve hemen akabinde bu davayı kazanırsa J-1 vizesinin yükümlülüklerini yerine getirmekten kurtulur mu? J-1 vizesinde 2 yıl yurtdışında ikamet etme şartı olan bir kişi, eğitimi sırasında “Yeşil Kart Çekilişi” ni (-Green card lottery-) kazanırsa J-1 vizesinin yükümlülüklerini yerine getirmekten kurtulur mu? Okulunu dondurmuş veya ders notları düşük ya da devamsızlığı fazla olan bir lisans öğrencisi, J-1 vizesi başvurusunda en çok nelere dikkat etmelidir? İlk etapta J-1 Summer Work and Travel Programı ile ABD’ye gelen bir kişi, daha sonra “statü değiştirme” (-change of status-) başvurusuyla F-1 statüsüne geçmek isterse, yaptığı statü değiştirme başvurusu daha onaylanmadan derslere girmeye başlayabilir mi? J-1 vizesindeki 2 yıl kuralından kurtulmak için Muafiyet Başvurularını Değerlendirme Bölümü’ne (-Waiver Review Division-) yapılan başvurulardan hangileri “hızlandırılmış işleme” (-expedited processing-) tâbi tutulmaktadır? J-1 vizesindeki 2 yıl kuralından kurtulmak için stratejik olarak hangisi daha avantajlıdır: “Zulüm bazlı Muafiyet” (-persecution waiver-) başvurusu mu yoksa “İltica” (-asylum-) başvurusu mu? Peki ikisine de aynı anda başvurmak mümkün müdür? Eşi dolayısıyla J-2 vizesi alan ve yine eşi dolayısıyla 2 yıl yurtdışında ikamet etme kuralına tâbi olan bir kişi eğer daha sonra eşi ile boşanırsa söz konusu 2 yıl kuralından kurtulur mu? J-1 vizesindeki 2 yıl kuralı için “muafiyet” (-waiver-) onayı almayı başaran bir kişi, ABD dışına çıkıp başka bir değişim programıyla yeniden J-1 vizesi alarak ABD’ye gelirse, tekrardan 2 yıl yurtdışında yaşama kuralına tâbi tutulur mu, yoksa geçmişte aldığı “muafiyet” (-waiver-) onayını yeni J-1 vizesi için de kullanabilir mi? Akademik araştırma yapmak için J-1 vizesiyle ABD’ye gelen yabancı tıp mezunu (-foreign medical graduate-) bir kişi daha sonra O-1 statüsüne geçebilir mi? J-1 vizeli bir kişi, Muafiyet Başvurularını Değerlendirme Bölümü’ne (-Waiver Review Division-) iki farklı konuda muafiyet başvurusu yapabilir mi? Eski J-1 vizesinde 2 yıl kuralı olan bir kişi, J-1 vizeli başka bir kişiyle evlenip J-2 vizesine geçerse, eşinin alacağı “muafiyet” (-waiver-) sayesinde kendisini hem eski J-1 vizesi yükümlülüklerinden hem de J-2 vizesi yükümlülüklerinden kurtarabilir mi? Yoksa kendisinin de ayriyeten bir “muafiyet” (-waiver-) başvurusu yapması mı gerekir? Çalışma iznine başvuran J-2 vizeli eş, J-1 vizeli aile bireyini maddi olarak desteklemek için bu çalışma iznine başvurmadığını USCIS’e en iyi hangi belgelerle kanıtlayabilir? ABD’de sezonluk, sadece birkaç ay çalışmak isteyenler için en iyi strateji J-1 vizesi midir yoksa H-2B midir? DS 2019 Formunda sadece bir tane seçenek işaretlendiği için 2 yıl kuralına tâbi olduğunu düşünen J-1 vizeli bir kişi aslında birden fazla sebepten ötürü 2 yıl kuralına tâbi tutulmuş olabilir mi?
Amerika Birleşik Devletleri’nde baroya bağlı ve lisanslı olarak çalışan bir avukattan durumunuzla ilgili profesyonel danışmanlık almak isterseniz, ofisimizle irtibata geçebilirsiniz.
Legal Disclaimer: (Zorunlu Yasal Uyarı)
This blog has been created by the Law Office of Direnc Ak, Esq. Any information contained herein is for general informational purposes only and should not be construed as legal advice on any subject matter. Visiting the website and/or viewing blog posts, commenting on them, or contacting the Law Office of Direnc Ak, Esq. throughthe website, by e-mail or other means does NOT create an attorney-client relationship. No reader of this blog should act, or refrain from acting, on the basis of any information included in, or accessible through, this blog without seeking the appropriate legal or other professional advice on the particular facts and circumstances at issue from a lawyer licensed in the recipient’s state, country or other appropriate licensing jurisdiction. Before forming an attorney-client relationship, it is necessary that the Law Office of Direnc Ak, Esq. determines whether any conflicts of interest exist and expressly agrees to the specific terms and conditions of the engagement. As such, you should not use this website to provide any confidential information about your legal matter. The Law Office of Direnc Ak, Esq. disclaims all liability in connection with actions taken, or not taken, based on any or all the contents or information accessible through this site. By the time you finish reading this blog, the information you viewed might be incomplete, wrong, or out of date. The Law Office of Direnc Ak, Esq. makes no claims, promises, or guarantees about the accuracy, completeness, or adequacy of the contents of this site, and expressly disclaims liability for errors and omissions in the contents of this blog.
This blog may constitute attorney advertising. Prior results do not guarantee a similar outcome.
The Law Office of Direnc Ak, Esq. may provide links to third party websites. These links are provided only as a convenience. Linked websites are not reviewed, controlled, or examined by the Law Office of Direnc Ak, Esq. Therefore, The Law Office of Direnc Ak, Esq. is not responsible for the information, advertising, products, resources, or other materials, of any linked site or any link contained in a linked site. The inclusion of any link does not imply endorsement by the Law Office of Direnc Ak, Esq. In addition, please be aware that your use of any linked site is subject to the terms and conditions applicable to that site.
Except as expressly and unambiguously provided herein, the Law Office of Direnc Ak, Esq. does not grant you any express or implied rights to the information or content provided on this website under any copyrights, trademarks, or other intellectual or industrial property rights. All content is subject to copyrights and may not be reproduced or redistributed in any form without express written consent of the author.